De definitie van een espresso

Geplaatst op: 19-04-2013

Dat espresso sterke koffie is daar is natuurlijk iedereen van op de hoogte. Het wordt vaak gebruik als een een caffeine bommetje, waar mensen een oppepper van krijgen. Een espresso is pas een espresso wanneer het aan de volgende criteria voldoet.

  • Water van circa 92 graden onder hoge druk door zeer fijngemalen koffie wordt geperst
  • De koffiebonen langer gebrand zijn
  • 7 gram koffie
  • Het proces van heet water naar koffie in het kopje 23 tot 28 seconden duurt
  • de druk 9 tot 10 bar is

Waar komt de naam vandaan?

Een espresso is niet een uit de lucht gegrepen naam, espresso betekend in het Italiaans uitdrukkelijk. Es Presso betekend onder druk. Het eerste kopje espresso werd gemaakt in 1901 door Luigi Bezzera. Gedurende de 20e eeuw werd deze vorm van koffie steeds populairder. De ware invasie van espresso vond plaats tussen 1905 en 1935. Ook bij espresso onderscheid men enkele varianten. Zo is een 'Doppio' een dubbele espresso en een Caffè macchiato espresso met melkschuim. De ristretto is ook een bekende onder de familie espresso deze bevat dezelfde hoeveelheid koffie met een mindere hoeveelheid water, sterker dus.

Ontdek de beste espressomachines

Wanneer u ook een kijkje neemt in onze andere categorieën krijgt u ook informatie over de speciale espresso bonen. Maar niet alleen de bonen en de bereidingswijzen wordt onder de loep genomen door onze trendwatchers maar ook de espressoapparaten.

Espressorecepten

Ben jij een echte koffieliefhebber en drink je het dagelijks? Dan is het mogelijk om nog meer

Reinigen espresso apparaat

Jij wil natuurlijk ook je espresso apparaat zo schoon mogelijk houden. Door deze tips toe te p

Merken

Er zijn vele soorten verschillende koffiemerken waaruit u een keuze kunt maken. Hieronder besp